12 iunie 2012

Germania iese din UE...? Cat va mai rezista sistemul piramidal?


Ideea ca UE a fost de la inceput un sistem piramidal, nu este noua.
Germania joaca acum un rol de Vantu autohton, nu fuge direct, doar se retrage elegant, isi pregateste terenul,  si provoaca din umbra dezbateri si talk-show-uri interminabile, ca sa ne obisnuim cu ideea...
Ca in orice sistem piramidal, banii UE au fost pusi la gramada, cei din varf au luat grosul, iar restul se prabuseste.

Distrugerea Greciei a fost dorita si calculata, cu mult inainte. E ca atunci cand iti lasi intentionat partenerul sa te insele, ca sa ai motiv de divort.
Frau Merkel a planuit, a urmarit, si acum culege roadele dezastrului. Doar nu credeti  ca vreunul din zbirii UE, nu a stiu macar pentru un moment, ce se intampla in Grecia? Au stiut si au instrumentat acest scenariu, ca sa aiba un punct de pornire pentru actiunile lor viitoare.
Mai exact, Germania doreste sa se retraga din  'Uniunea compromisa'  (in care sa tot plateasca pentru altii...) si sa infiinteze o alta 'Uniune noua', in care se poate alia sau nu cu Anglia, in functie de capacitatea acesteia din urma de a tine pasul, sau cu alte tari considerate competitive.
Ca sa fac o paranteza, si sa ma refer putin la Anglia (de a carei criza aminteam intr-un post precedent), aceasta a avut de multe ori o atitudine antieuropeana, nu a acceptat moneda euro si a incercat in repetate randuri sa distruga UE din interior. Acum pare dependenta de euro, si  nu este foarte clar in ce masura mai poate continua.
Asadar, istoria se repeta, primii intrati  vor fi din nou avantajati, iar tarile ramase in afara (din vechea UE sau din afara ei), vor fi iarasi 'tinere aspirante'.
Diferenta majora va fi insa ca Germania, nu va intra in noua uniune ca prima data, adica doar cu propriile resurse, ci va detine extra, statutul de creditor al tarilor 'ramase in urma', printre care si Romania.

Adica, tarile ramase inafara noii uniuni, datoare vandute, vor trebui sa-si plateasca datoriile, doar ca vor cotiza catre alt fond (ups, unde a plecat creditorul...), dar nu vor mai beneficia si de avanatajele pe care le primeau in vechea uniune...
Nu vor avea nici un fel de sprijin din noua UE (careia ii dau bani), pentru ca nu sunt inca membrii, iar ca sa devina, conditiile vor fi probabil  greu de atins si  de durata, si vor ramane si fara sustinerea vechii UE, in care mai sunt inca membrii, pentru ca aceasta a ramas fara resurse (prin plecarea 'greilor') si in final se va autodizolva.

Ca sa luam un exemplu mioritic, ar fi ca si cum un grup de oameni, a luat un imprumut de la o banca a lui Vantu, apoi ar investi banii in FNI (care intamplator este tot al lui Vantu), ca sa ii inmulteasca.... Pentru ca este un sistem piramidal, evident FNI-ul, mai devreme sau mai tarziu, pica. Grupul de oameni isi pierde banii investiti, si nu mai beneficiaza de nici un avantaj al sistemului care a colapsat. DAR,  datoria lor initiala, pe care au facut-o la banca, trebuie inapoiata... Faptul ca fondul a fost a lui Vantu, iar banii trebuiesc inapoiati tot la banca lui Vantu, este doar un detaliu...

Stiu ca pare un scenariu simplu, poate prea degajat de incarcatura calculelor financiare, dar cand  UE si FMI "ne-au sfatuit" sa taiem 25% din salarii, in loc sa gaseasca solutii economice reale, au facut-o  la fel de basic.

Daca aveti economii in euro, cred ca cel mai sanatos este sa le preschimbati in dolari, si sa asteptati...!

6 comentarii:

  1. Anonim6/13/2012

    adevarul este ca de mult circula zvonul, ca nemtii tiparesc marci... de peste un an...

    RăspundețiȘtergere
  2. bolsevicul6/13/2012

    ce nu a reusit sa faca Hitler, adica sa cucereasca definitiv Europa prin razboi, reuseste tanti Merkel fara forta, doar prostindu-ne pe fata...; cand te gandesti ce mandrii erau unii conationali ca au intrat in __UE ...; treziti-vaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  3. G.R.E.A.T.6/13/2012

    ASA-I ROMANUL...! carcoteste...
    Eu cred ca am avut o gramada de avantaje de la UE, ca nu au stiut prostii sa le foloseasca, este altceva.
    Ne-au dat bani, vize, drept egal la munca... ce mai vreti?
    Sa munceasca ei in locul puturosilor?
    Tarile care ies din Ue ies pe barba lor, ca nu si-au vazut de treaba si au FURAT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim6/13/2012

      ...si cam cati bani ti-a dat tie UE, 'avantajatule'...?
      asta doar ca sa-mi fac o idee de suma ...:)
      cand au venit sa imparta bani si job-uri, cred eu nu eram acasa...lol
      unii chiar sunt 'flower power' rau...

      Ștergere
    2. de dat, ne-au dat ei niste bani (cine i-a folosit, este o alta discutie...), asa este, problema'i ca am platit inzecit inapoi; si nu doar prin bani (cum gresit se comunica rezultate oficiale), ci prin facilitatile economice pe care le-am facut (vezi importuri de produse, servicii, etc), prin constrangerile pe care le-am suportat, prin saracirea iminenta care ne asteapta;
      iar dreptul la munca, este mai degraba 'drept la exploatare';

      Ștergere
  4. Anonim8/03/2012

    Ceea ce poate nici unul dintre D-vs nu stie, este ca ieri in parlamentul Rusiei s-a propus un proiect de lege care stabileste ca moneda de referinta a economiei Rusesti, EURO si nu Dolarul ca pana acum. Daca se va aproba asta, China, va face acelasi lucru, iar in aceasta situatie moneda EURO va fi stabilizata, iar Dolarul, numai bun de infundat buda cu el,... :-)
    Cert este ca nici unul dintre noi, nu are cum sa stie, sau macar sa intuiasca planurile marilor puteri. Daca ar putea sa faca asta, nu ar mai avea timp sa stea la comentarii pe net, pt. ca deja cu siguranta este deja foarte bogat,... ;-)
    Toate cele bune va doresc !

    RăspundețiȘtergere