19 iunie 2012

Facebook vrea mai mult! Sa nu le dam..... Cum ne protejam de Facebook?



Cred ca cei de la Facebook mi-au citit articolul precedent, si vor sa arate, ca nu se lasa mai prejos decat Google...:)) Stirea ca vor sa lanseze si un smarthphone, intareste aceasta idee.


De fapt, este de inteles ce face Facebook-ul acum. Ani de zile, au incercat cu 'vorba buna', sa iti ia numarul de telefon. Cand iti faceai contul, cand te logai, cand mai schimbai cate o setare, iti tot aparea mesajul-invitatie sa le dai numarul de buna-voie, ca sa te ajute ei (in marinimia lor...) daca te loveste Alzheimer-ul.


Probabil ca inafara de cativa pusti mai limitati, aproape nimeni nu a raspuns solicitarii lor, de a-si da numarul real, si  cum 'binele' nostru, al utilizatorilor amnezici, este ratiunea lor de a fi, noi prin 'ignoranta' noastra, 'i-am obligat' sa intervina in forta.


Pe principul 'dragoste cu sila nu se poate, dar se face', acum Facebook-ul ne obliga sa ii dam numarul de mobil, si probabil pregateste urmatoarea constrangere...


Sunt curioasa daca cei care 'vor deranja', adica 'compromitatorii', vor fi considerati 'conturi compromise' si conform declaratiei FB, inchise.


Cum sa pacalesti Facebook?


Folositi in continuare Facebook-ul, fara teama, dar in mod destept. Nu va dati nici macar partial numele real, nu folositi ca parte din parola numele pisicii sau al strazii pe care locuiti, de data reala a nasterii, nici nu poate fi vorba.


Cand va plictisiti, periodic.... schimbati tot ce se poate schimba in setari. Adica din femeie deveniti barbat, din tanar, batran, din stripteusa in neurochirurg, azi locuiti in Paris, maine in Papua Noua Guinee, etc. Pentru prieteni poate fi chiar amuzant, cei adevarti va stiu oricum, dar bazele de stocare vor fi putin 'derutate'.
Chiar daca undeva 'in adancuri', se pastreaza si copiile datelor precedente, este mai greu sa identifici un 'Gicu' cu 10 date de nastere diferite...


Faceti-va atatea conturi cate aveti nevoie, unul pentru fun, altul pentru 'agatat', etc si cu totul altul pentru afaceri. Nu este recomandata administrarea mai multor pagini din acelasi cont, facilitate care ne este oferita cu larghete.


Daca numarul de telefon va fi musai, folositi o cartela (cat s-o mai putea si asta...) care sa fie special cumparata pentru conturi pe net (incercati  sa nu o folositi pentru altceva) sau gasiti o bunica de la tara, o ruda batrana, etc, cu telefon, si folositi-i numarul. Este necesar doar la inceput, pentru codul de confirmare.


Cand creati un cont nou, daca aveti posibilitatea, faceti-o dintr-o alta locatie decat cea de domiciliu: internet cafe, hotel, scoala, orice alt loc public, etc, si ideal, cu un cont Google/Yahoo, etc, nou (adica un mail nou, nu cel folosit in mod curent).


Daca aveti  deja un cont compromis, in sensul ca ati bagat la greu in el, inca de la inceput, toate datele voastre reale, 'amestecati-l' cu informatii aiurea, pe care sa le mai lasati acolo o perioada (cat sa fie indexate), apoi stergeti-le, astfel incat sa ramana contul gol, abia apoi incercati sa-l stergeti  definitiv.
Daca tot mai vreti.... faceti-va un cont nou 'sub acoperire'. 


Cand vreti sa scrieti un comment pe o pagina, nu va afisati 'by default' cu contul de Facebook, prefereati sa fiti anonim, sau sa va dati un nume imaginar. Este important ce aveti de spus, nu cum va cheama....


Nu stati logati pe Facebook 'degeaba', ci doar cand chiar vreti sa-l utilizati. Daca lucrati, trimiteti mailuri sau vedeti un film, nu aveti nevoie sa fiti logat pe FB.


Cautati pe net programe, care dupa instalare, va ajuta sa obtineti un IP variabil (care presupune si locatie variabila). Gasiti mai jos doua exemple.
Daca puteti, instalati doua browsere diferite (ex. Internet explorer si Mozilla), si folositi unul exclusiv pentru FB, iar celalalt pentru restul.
Veti gasi diverse aplicatii si plug-in-uri, personalizate pentru diverse browsere sau platforme, care sa va ajute sa transmiteti informatii eronate.


Foarte important, cumparaturile online, verificarea conturilor de client (Vodafone, etc) sau plata facturilor, sa le faceti dupa un alt browser decat cel dupa care va conectati la FB.


 Stergeti periodic cookie-urile, fisierele temporare, chiar si intreg history-ul, eventual cu pograme speciale de curatare (ex. CCleaner).


Daca rezistati, nu intrati pe contul de Facebook de pe smartphone, este suficient computerul.


Avand in vedere ca obtinerea numarului de telefon, este un vis vechi al FB, ma intreb daca atacul LinkedIn, nu este o diversiune creata chiar de Facebook. Unu, ca sa isi 'completeze' baza de date cu cei care nu ii onorasera inca cu prezenta, doi, sa creeze precedentul atat de necesar introducerii noii si abuzivei masuri.


Facebook-ul poate avea si parti bune, daca va plac jocurile online,  daca va place sa va laudati pe wall sau sa 'trageti cu ochiul', daca vreti sa va promovati (afacerea sau pe voi). Este un must, cel putin deocamdata,  asa ca nu trebuie sa renuntati la conturi, doar sa le 'ajustati'.


Stiu ca daca va cauta C.I.A. sau F.B.I., tot or sa va gaseasca, cu toate aceste artificii....), dar presupunand ca nu sunteti chiar asa importanti..., metodele de disimulare de mai sus, pot ingreuna cu mult, drumul catre voi, in special pentru chestii banale, gen angajatori care cumpara informatii sau companii de publicitate.


Stiu ca peste ceva timp, poate chiar destul de scurt, aceste mici tertipuri vor fi depasite, atacatorii cibernetici nu vor mai fi usor de pacalit, dar si  noi vom deveni mai destepti, nu...? Poate chiar telepati!


Intrebare previzibila - "De ce mai folosesti Facebook daca nu iti convine?"
Raspuns iminent - "Din aceeasi ipocrizie....Cum ei ma folosesc si imi ofera niste 'chestii gratuite', doar ca sa faca profit, si eu ii folosesc ca sa ma distrez, sa vand, etc, cu aceeasi ipocrizie, la care trebuie sa ma adaptez..."














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu